Etterspørsel etter strøm for å drive AI-teknologi og datasentre innen slutten av dette tiåret vil kreve mer enn Japans strømforbruk i dag.
Forbruket av elektrisitet til datasentre er anslått å øke med over to ganger, og nå omtrent 945 terawatt-timer innen år 2030, ifølge en rapport utgitt av Det internasjonale energibyrået torsdag.
“Fornybar energi og naturgass tar ledelsen når det gjelder å møte strømbehovet til datasenteret, men en rekke kilder er klar til å bidra,” sa den Paris-baserte energivakthunden.
Kilder
Fornybare energikilder, støttet av lagring og det bredere strømnettet, dekker 50 % av den globale veksten i datasenteretterspørselen.
Naturgass er i forkant av sendebare energikilder som vil spille en nøkkelrolle i fremtiden. I tillegg vil teknologisektorens fremskritt innen kjernefysiske og geotermiske teknologier også være avgjørende.
Nesten halvparten av veksten i etterspørselen etter elektrisitet i USA mellom nå og 2030 vil bli drevet av datasentre.
Landets strømforbruk til datasentre er anslått å overgå det samlede strømforbruket for produksjon av alle energikrevende varer, inkludert aluminium, stål, sement, kjemikalier og andre innen 2030, sa IEA.
“Usikkerheten øker ytterligere etter 2030, men vår basecase ser at det globale datasenterets strømforbruk øker til rundt 1 200 TWh innen 2035,” la byrået til.
Vekst
Andelen av den globale etterspørselsveksten for elektrisitet som brukes av datasentre innen 2030 vil være mindre enn for industrimotorer, husholdnings- og kontorklimaanlegg og elektriske kjøretøy.
Datasentre vil stå for omtrent en tidel av den totale veksten.
“Betydningen av datasentre for å drive etterspørsel etter elektrisitet varierer imidlertid fra land til land,” sa byrået.
IEA anslår at datasentre er ansvarlige for omtrent 5 % av økningen i elektrisitetsetterspørselen som forventes innen 2030 i fremvoksende og utviklingsøkonomier, som allerede ser en rask vekst i etterspørselen etter elektrisitet.
Avanserte økonomier har derimot sett flere tiår med i hovedsak stillestående etterspørsel etter elektrisitet.
Elektrisitetssektoren må settes på vekstfot igjen, ifølge IEA. Dette er en vekker for utviklede land der datasentre vil stå for over 20 % av etterspørselsveksten innen 2030.
AI i energisektoren
Den betydelige økningen i globale investeringer i store datasentre, som har doblet seg siden 2022, er et direkte resultat av fremveksten av kunstig intelligens.
Disse datasentrene, som brukes til opplæring og drift av AI-modeller, har betydelige energibehov.
Et stort datasenters strømforbruk kan tilsvare 100 000 husstander, mens det største datasenteret som nå er under bygging har potensial til å forbruke strøm så mye som 2 millioner husstander.
Dette har store konsekvenser for energisektoren.
Fatih Birol, administrerende direktør for IEA, sa:
Med fremveksten av AI er energisektoren i forkant av en av vår tids viktigste teknologiske revolusjoner. AI er et verktøy, potensielt et utrolig kraftig verktøy, men det er opp til oss – våre samfunn, myndigheter og selskaper – hvordan vi bruker det.
Fordeler med kunstig intelligens i energisektoren
AI har blitt brukt i olje- og gassindustrien for å optimalisere leting, produksjon, vedlikehold og sikkerhet.
AI kan optimalisere og automatisere produksjonsprosesser, forutsi vedlikeholdskrav og oppdage lekkasjer i driften, ifølge IEA. AI kan også brukes til å redusere metanutslipp.
I tillegg kan AI forbedre ressursevaluering og minimere usikkerhet før boring i leting og utvikling.
I mellomtiden kan AI hjelpe til med å stabilisere elektriske nett som blir stadig mer intrikate, desentraliserte og digitaliserte.
Integrering av variabel fornybar energiproduksjon kan forbedres gjennom kunstig intelligens, som kan forbedre prognoser og redusere begrensninger og utslipp.
Energisikkerhet
De verdensomspennende forsyningskjedene for datasenterkomponenter er intrikate.
Gallium, for eksempel, et metall som er avgjørende for avanserte databrikker og kraftelektronikk og vesentlig mer effektivt enn konvensjonelle silisiumbaserte design, er nesten utelukkende hentet fra Kina, som foredler omtrent 99 % av den globale forsyningen.
IEAs estimater indikerer at innen 2030 vil datasentre kunne konsumere over 10 % av dagens globale galliumforsyning.
“AI forener noen energisikkerhetsrisikoer, men det tilbyr også løsninger på både cyber- og fysiske domener,” sa IEA.
De voksende egenskapene til AI har ført til en proporsjonal økning i potensialet for både positiv og negativ bruk av ulike aktører.
Dette er tydelig i den tredoblede økningen og sofistikeringen av nettangrep på energiselskaper de siste fire årene, drevet av fremskritt innen AI-teknologi.
“Samtidig blir AI et kritisk verktøy for å forsvare seg mot dem.”
AI-utstyrte satellitter og sensorer kan identifisere hendelser i kritisk energiinfrastruktur 500 ganger raskere og med høyere romlig oppløsning enn tradisjonelle bakkebaserte metoder i det fysiske domenet.
Bekymringer om klimaendringer overvurdert
Datasentre er blant de raskest voksende utslippskildene, med utslipp fra elektrisitetsbruk forventet å øke fra 180 millioner tonn i dag til 300 millioner tonn innen 2035 i Base Case, og opptil 500 millioner tonn i Lift-Off Case, sa IEA.
Selv om disse utslippene vil forbli under 1,5 % av de totale utslippene fra energisektoren i denne perioden, er datasenterutslipp en økende bekymring.
“Den utbredte bruken av eksisterende AI-applikasjoner kan føre til utslippsreduksjoner som er langt større enn utslipp fra datasentre – men også langt mindre enn det som er nødvendig for å håndtere klimaendringer.”
IEA anslår at utslippsreduksjoner fra bred anvendelse av eksisterende AI-ledede løsninger tilsvarer rundt 5 % av energirelaterte utslipp i 2035.
AI kan være et verktøy for å redusere utslipp, men det er ikke en sølvkule og fjerner ikke behovet for proaktiv politikk,
The post Datasentre på vei til å overgå Japans strømforbruk innen 2030, sier IEA appeared first on Invezz
